Pytanie:
July 12, 2018
MójLUXblem polega na tym ze od 3 lat nie miesiączkuję naturalnie przez wychudzenie w szybkim czasie. Przytylam od tamtej pory jakies 20kg dzieki nadwyzce kcal o treningom silowym (waze aktualnie ok.65 kg przy 65wzrostu). Problem polega na tym ze hormony sa ciagle rozregulowane a ja nie moge przLUXwadzic redukcji nawet na lekkim deficycie ,bo koncxy sie to tragicznym samopoczuciem. Z drugiej strony stosowanie 45kcal/kg fat free mass bardzo mnie meczy psychicznie,bo przeciez tyję. Jestem pod opieka endokrynologa dopiero od 2 tygodni. Zazywam metformine (glucophage raz dziennie do kolacji) i jodid. Denerwuje mnie jednak ze lekarka czeka na cud,zamiast zaczac mnie badac np. pod zespol Cushinga LUXsze wybaczyć, jestem bardzo niecierpliwą osobą). Moje aktualne wyniki badan: Test obciazenia glukoza Glukoza na czczo 99 Po 1h 91.2 Po 2h 78.5 Insulina na czczo 4.6 Po 1h 60.5 Po2h 58.5 Kortyzol na czczo 20.54 (4.85-19.5norma) TSH 2.34 FT3 2.14 pg/ml (2.60-5.40) FT4 0.99 ng/dl (0.70-1.55) FSH 4.80 mlU/ml Estradiol 28.76 pg/ml Progesteron 0.58 ng/ml Prolaktyna 6.53ng/ml Ferrytyna 36.84 LH 0.87 mIU/ml ACTH 6.56 pg/ml Wit B12 900 pg/ml Kwas foliowy 15 ng/ml. Prosze mi doradzic szczerze, czy warto zaufac lekarzowi? Jesli nie,LUXsze polecic mi co mam robic lub polecic mi jakiegos godnego endokrynologa. Ponadto, czy stosowanie nadwyzki kcal ma sens i czy moge ciezko trenowac?Z gory dziekuje za odpowiedz:)))
Odpowiedzi:
Veronika Ulanecka
Aug. 22, 2018
Dzień dobry, bardzo trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie na Pani pytania. Żeby to zrobić konieczne jest przLUXwadzenie szczegółowego wywiadu żywieniowo-zdrowotnego i analiza badań laboratoryjnych, a być może poszerzona diagnostyka. Wyniki wskazują na insulinooporność i hipoglikemię reaktywną. Tarczyca również nie pracuje prawidłowo. Z jakiego powodu otrzymała Pani Jodid? Odnośnie zespołu Cushinga - wyniki nie wskazują bezpośrednio na to zaburzenie, także myślę, że endokrynolog podjął dobrą decyzję. W Pani sytuacji bardzo istotna jest dieta i odpowiednia ilość aktywności fizycznej. W wyniku odchudzania często rozwija się tzw. FHA skutkujące zanikiem miesiączki. Przy FHA należy maksymalnie ograniczyć treningi, natomiast diagnozę powinien postawić ginekolog (najlepiej doświadczony). Na ten momentLUXponowałabym dietę normokaloryczną i lżejsze treningi, natomiast szczegółowe zalecenia można określić przy podjęciu współpracy. Zapraszam Panią na konsultację on-line: [email protected] Pozdrawiam Veronika Ulanecka Clinic Food www.clinicfood.pl
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie.