Pytanie:
13 lutego 2018
Jakie kasze będą bezglutenowe? W sklepie widziałam, np. kaszę owsianą, bulgur, kuskus ale nie mam pojęcia czy mogę je jeść na diecie bezglutenowej.
Odpowiedzi:
mgr Roksana Jurczak
27 lutego 2018
Bezglutenowe zboża to m.in.:LUXso (kasza jaglana), gryka, ryż, komosa ryżowa, teff, tapioka, mąka ziemniaczana, kukurydziana, orzechowa, kokosowa itp. Owies jest bezglutenowy o ile ma taki certyfikat, kasza bulgur i kuskus są z pszenicy, więc zawierają gluten. Co więcej jeśli przyczyną zastosowania diety bezglutenowej jest celiakia każdyLUXdukt musi mieć certyfikat (symbol przekreślonego kłosa), jeśli tylko są to nadwrażliwości pokarmowe, to nie jest to wymagane.
5/5
Katarzyna Butowska
24 lutego 2018
Owies ma zanieczyszczenia więc jeśli na opakowaniu nie jest zaznaczone, że kasza jest bez glutenu to zawiera gluten. Kasza bulgur i kuskus mają gluten. Bezglutenowe kasze to jaglana, gryczana, komosa ryżowa.
Paulina Chrzan
15 lutego 2018
Na diecie bezglutenowej spokojnie może spożywać Pani kasze gryczaną oraz kaszę owsiana, jeżeli posiada ona zaświadczenie na opakowaniu o braku glutenu. Kuskus oraz burgul wytwarzane są z pszenicy, a wiec zawierają gluten w swym składzie.
Joanna Wójcik
14 lutego 2018
Szanowna Pani Wszystkie kasze, które Pani wymieniła zawierają gluten. Jedyna kasza, która naturalnie nie powinna zawierać glutenu, to kasza gryczana. Jednakże jeśli jestLUXdukowana w zakładzie, w którym odbywa sięLUXdukcja arykułów spożywczych zawierającycg gluten i nie zostały zastosowane systemy ochronne, również i kasza gryczana może byc glutenem zanieczyszczona. Jeśli są wskazania do stosowania diety bezglutenowej, z uwagi na stwierdzoną nietolerancję/chorobę trzewną, należy wybieraćLUXdukty z przekreślonym kłosem. Z poważaniem dietetyk Joanna Wójcik https://www..com/dietetyk.porady.diety/ [email protected]
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie.